Není nad pořádnou zeleninovou polévku, která Vás v chmurných podzimních dnech zahřeje a zároveň zasytí.

Suroviny

  • 1kg hovězí s kostí na polévku
  • 2 větší bulvy červené řepy (může být i uvařená)
  • 2 větší mrkve
  • 1 petržel
  • 1 větší cibule
  • 1 velká sklenice sterilovaného červeného zelí
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5ks bobkového listu
  • 50g slaniny
  • Zakysaná smetana
  • Kopr
  • Sůl

Postup

Maso omyjeme a zalijeme 2,5l vody, osolíme, přidáme koření, přivedeme k varu a za mírného probublávání necháme vařit cca 2 hodiny (urychlit to můžete například pomocí tlakového hrnce). Mezitím nakrájíme na kostičky slaninu a veškerou zeleninu a společně orestujeme.

Až je vývar hotový, vyjmeme maso a koření a přidáme orestovanou zeleninu a zelí. Vaříme ještě aspoň půl hodinky, aby zelenina změkla. Potom vypreparujeme a nakrájíme maso, které přidáme zpět do vody a ještě chvíli prohřejeme.

Podle chuti můžeme ještě dosolit, přidat pepř, kmín či majoránku. Polévku podáváme se zakysanou smetanou a koprem.